Ανησυχία για τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου

Πρωταθλητής ο Πειραιάς στις εκπομπές ρύπων

Τα πλοία που διασχίζουν τη Μεσόγειο συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης με θύμα την υγεία 250 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό αποκάλυψαν οι έλεγχοι στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που διενεργήθηκαν σε 14 μεγάλες πόλεις – λιμάνια της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς, με πρωτοβουλία μιας πολυεθνικής Συμμαχίας περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, της οποίας μέλος είναι και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.  

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο Πειραιάς αναδείχθηκε πρωταθλητής στην ατμοσφαιρική ρύπανση και μάλιστα με διαφορά σε σύγκριση με άλλες πόλεις – λιμάνια που βρέθηκαν να είναι επιβαρυμένες από ρύπους. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις έδειξαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx) στον αέρα της πόλης, τα οποία, σε πολλά σημεία του λιμανιού, άγγιζαν και τα 90 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή το διπλάσιο από το όριο της ΕΕ και οκτώ φορές υψηλότερο από εκείνο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα οξείδια τα αζώτου (ΝΟx) είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τα φυτά και τις καλλιέργειες. Επιπλέον, η παρουσία τους στην ατμόσφαιρα ευνοεί την ανάπτυξη υψηλής τοξικότητας τροποσφαιρικού όζοντος ενώ αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης αιθαλομίχλης πάνω από τα επίπεδα συναγερμού σε πολλές πόλεις – λιμάνια. Οι μετρήσεις που έγιναν στον Πειραιά προκαλούν επιπλέον ανησυχία, καθώς ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πωςαυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως και πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο σχετίζονται με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, με συχνότερα το παιδικό άσθμα και ασθένειες στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

«Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία η αρνητική πρωτιά του Πειραιά στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εκπομπές των πλοίων. Η υγεία των κατοίκων του Πειραιά αλλά και όσων ζουν στη Μεσόγειο θάλασσα βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της απληστίας που επιδεικνύει η ναυτιλιακή βιομηχανία. Είναι απαραίτητο η Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση για την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος και να πρωτοστατήσει στην ανακήρυξη της Μεσογείου σε Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών οξειδίων του αζώτου που μπορεί να αποτρέψει έως και 10.000 πρόωρους θανάτους ετησίως έως το 2050», τονίζει η Κωνσταντίνα ΝτεμίρηΔιευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κατοίκους των Μεσογειακών πόλεων που θα πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους και να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους τόσο ως προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία όσο και ως προς τις κυβερνήσεις τους ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία.

Τεχνικά εφικτές λύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών οξειδίων του αζώτου είναι ήδη διαθέσιμες και εφαρμόζονται στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, δύο θεσμοθετημένες Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών όπου ήδη καταγράφονται σημαντικά και μετρήσιμα οφέλη για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως την ώρα που από άλλους μεγάλους ρυπαντές, όπως η βαριά βιομηχανία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, απαιτούνται ήδη μέτρα για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών, στα πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο επιτρέπεται ακόμα να καίνε τοξικά ορυκτά καύσιμα, σχεδόν χωρίς καμία απαίτηση επανόρθωσης.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και όλες οι οργανώσεις από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Γερμανία που συμμετέχουν στη Συμμαχία απαιτούν από τις χώρες της Μεσογείου να συμφωνήσουν στην ανακήρυξη της Μεσογείου σε Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NECA), ένα μέτρο με πολλαπλά οφέλη που μπορεί να μειώσει έως και 70% τις επιβλαβείς εκπομπές από τα πλοία.
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί